Et hus med historisk sus omgitt av fossebrus!

Laksfors Villa har huset alt fra engelske lakselorder, skadete tyske soldater til kong Harald og ”Gutta på tur”!

Engelske lakselorder 
Laksfors Villa har en unik historie fra tiden da de engelske lakselordene fisket i Vefsna. Når det ble telegrafert at laksen holdt på å gå opp i Vefsna, satte de seg på båten til Norge og tok seg opp i dalen. Det fortelles at de første lakselordene fisket i Fusta, litt senere kom fisket i Vefsna i gang, ved Forsjordforsen og Laksforsen. Det var til dels store følger, som gjerne ankom i midten av juni, etter å ha fisket i elvene nord i England og Skottland.

Skadde tyske soldater 
Da andre verdenskrig kom ble villaen restitusjonssted for skadde tyske soldater. Olga Turmo, som var husholderske i ”Engelskvillaen” gjemte ”Union Jack”, det britiske flagget, i en spisestuestol i villaen. Så fort krigen var over sørget hun for at dette flagget atter ble heist over villaen.

Engelskmennene drar og villaen får nye eiere 
Engelskmennene forlot Vefsna og Laksfors Villa i 1965, og to år senere ble villaen og fiskerettighetene solgt til NVE. NVE splittet senere opp selskapet (1992), og da ble et av deres nye selskap Statkraft nye eiere på Laksfors Villa. I denne perioden hvor NVE/Statkraft var eiere og brukere av villaen, hadde de et nært samarbeid med Alcoa Mosjøen om bruken av villaen og fisket i Laksforskulpen. I 2017 ble villaen solgt til grunneierne av Laksfors Gård.

På ”forpagningskontrakten” til Peder Daniel Laksfors datert ”den 28. marts 1903” står det på punkt 5 ”ved leietidens utløb bliver huset min eiendom”– så etter 114 år kom villaen gårdsfolket til eie!

Gutta på tur
I 2010 var ”Gutta på tur” sammen med Kong Harald for å prøve fiskelykken i jakten på selve storlaksen i Vefsna. Og selvsagt valgte de å bo på Laksfors Villa!

For deg både med og uten fiskestang
Laksfors Villa har i alle år vært et velkjent byggverk som mange har lagt merke til ved besøk på Laksforsen. Men villaen er et sted de færreste har fått anledning til å besøke. Som nye eiere av stedet, ønsker vi å åpne opp dørene – både for folk med og uten fiskestang. Vi har åpent hele året og du kan nyte et måltid, eller kanskje en hel helg sammen med gode venner og familie her hos oss på Laksfors Villa. 

Når viktige beslutninger skal fattes
Villaen er ideell for strategisamlinger, styremøter og ved andre anledninger når viktige saker skal diskuteres og beslutninger skal fattes. Dere kan velge mellom å få alle måltider servert eller tilgang til vårt trivelige kjøkken for egen matlaging. 

... og sist men ikke minst til alle laksefiskere
Under fiskesesongen blir Laksfors Villaen selvsagt forbeholdt dere som fortsatt drømmer om å ta den store store laksen! 

Artikkel om Laksfors Villa i Helgelendingen.

Sarah Aakerøy Johansen
Gullkraner på badet
Utsikt fra Vefsna mot Laksfors Villa
Bilde av grillet laks med sitron og timian
Sarah Aakerøy Johansen
Sti av skiferheller ved inngangen
Sarah Aakerøy Johansen
Dobbeltrom med utsikt til Vefsna